Analiza bakteriologjike

Identifikimi i baktereve patogjene, identifikimi i baktereve patogjene aerobike dhe anaerobe patogjene dhe testimi i ndjeshmërisë së tyre ndaj antibiotikëve kryhen nga mostra të ndryshme: shtupe të mukozës së traktit respirato, pështymë, urinës, karrige, gjakut, shtupa plagësh dhe lëkure, shtuprat e traktit gjenital, etj.

Analiza bakteriologjike e jashtëqitjes(feçes)

Bakteret nga gjini Salmonella, Shigella, Yersinia dhe Campylobacter janë shkaqet më të zakonshme të infeksioneve bakteriale të zorrëve, të cilat ndodhin duke gëlltitur ushqimin e kontaminuar (kryesisht me origjinë shtazore) dhe ujë.

Këto sëmundje, të cilat ndodhin kryesisht gjatë verës, mund të shoqërohen me simptoma: ethe, diarre të rëndë, të vjella, humbje të lëngjeve dhe shqetësime të elektrolitit.

Analiza mikrobiologjike e jashtëqitjes përcakton praninë e këtyre baktereve dhe shqyrton ndjeshmërinë e tyre ndaj antibiotikëve. Sidoqoftë, pasi terapia me antibiotikë mund të ndikojë në sekretimin e zgjatur të disa baktereve, antibiotikët duhet të përdoren vetëm me këshillën e një mjeku.

Pas ndërprerjes së simptomave të sëmundjes, bakteret mund të vazhdojnë të ekskretohen përmes jashtëqitjes për një periudhë më të shkurtër ose më të gjatë (mbirje). Këta pacientë, përpara se të futen në kolektiv ose të punojnë me ushqim, duhet të kenë tre bashkë-kultura të njëpasnjëshme negative.

Analizat bakteriologjike te traktit gjenital

Klamidia, mykoplazma dhe ureaplasma janë shkaqet më të zakonshme të sëmundjeve seksualisht të transmetueshme që shkaktojnë sëmundje kronike të organeve gjenitale, të shoqëruara shpesh nga steriliteti.

Metoda të ndryshme (DIF për klamidinë, teste komerciale për M. Hominis dhe U. urealyticum) përcaktojnë praninë e tyre në tamponet e qafës së mitrës dhe uretrës (dhe urinën tek burrat), dhe rezistenca ndaj antibiotikëve gjithashtu ekzaminohet për mikoplazmat dhe ureaplasmas.

Streptokoku Beta i grupit Beta hemolitik (GBS, Streptococcus agalactiae) është shpesh pjesë e florës normale të organeve gjenitale dhe gastrointestinale të grave, por në shtatëzani mund të shkaktojë infeksione si në gratë shtatzëna ashtu edhe në të porsalindurit.

Infeksioni më shpesh transmetohet tek bebet gjatë lindjes, dhe klinikisht mund të manifestohet si një sëmundje e hershme (deri në ditën e 6-të pas lindjes) ose vonë (7-90 ditë pas lindjes). Infeksioni i foshnjës mund të lokalizohet, por edhe munde te jete sistemik, me një pamje klinike mjaft të rëndë.

Vlerësohet se rreth 25% e grave shtatzëna kanë streptokokë të grupit B beta hemolitik në vaginë dhe / ose rektum, kështu që për të parandaluar infeksionin e foshnjës, rekomandohet depistimi prenatal midis 35 dhe 37 javëve të shtatëzanisë.

Analiza GBS ka një ndjeshmëri më të lartë se analiza bakteriologjike standarde e shtupës vaginale, dhe rezultati është marrë në 72 orë.

Laboratory AvicenaKS

AvicenaKs Laboratory is a center of excellence. Vision, perseverance, and innovation are what represents us. The professionalism and dedication of the doctors in Avicena Laboratory enable all patients specialized medical service in the highest standards that medicine offers today. The heart of our laboratory is the patients and their needs.

Latest News