• info@avicena-ks.org
  • E hënë - Premte: 07:30 - 20:00
  • E shtunë : 7:30 - 14:00

Analiza e Hepatitit

Hepatiti është një inflamacion i mëlçisë.

Viruset shkaktojnë shumicën e rasteve të hepatitit. Lloji i hepatitit emërohet për virusin që e shkakton atë; për shembull, hepatiti A, hepatiti B ose hepatiti C. Droga ose përdorimi i alkoolit gjithashtu mund të shkaktojnë hepatit. Në raste të tjera, trupi juaj gabimisht sulmon qelizat e shëndetshme në mëlçi.

Disa njerëz që kanë hepatit nuk kanë simptoma. Të tjerët mund të kenë:

  • Humbja e oreksit
  • Nauze dhe të vjella
  • Diarre
  • Lëvizjet e urinës me ngjyrë të errët
  • Dhimbje stomaku
  • Verdhëza, zverdhje e lëkurës dhe syve

Disa forma të hepatitit janë të buta, dhe të tjerët mund të jenë serioze. Disa mund të çojnë në  cirrozë, ose në kancer të mëlçisë.

Çfarë është hepatiti B?

Virusi i hepatitit B (HBV) është endemik në të gjithë botën. Infeksioni është përhapur kryesisht përmes kontaktit perkutan me produkte të infektuar të gjakut (p.sh., transfuzioni i gjakut, ndarja e gjilpërave nga të varur nga droga intravenoze). Virusi gjithashtu gjendet në lëngje të ndryshme të trupit të njeriut, dhe dihet se përhapet përmes kontakteve me gojë dhe gjenitale. HBV mund të transmetohet nga nëna tek fëmija gjatë lindjes përmes kontaktit me sekretet e gjakut dhe sekrecioneve vaginale, por zakonisht nuk transmetohet në mënyrë transplantuale.

HbsAg

Antigjeni sipërfaqësor i hepatitit B (HBsAg) është shënuesi i parë serologjik që shfaqet në serum në 6 deri në 16 javë pas ekspozimit ndaj HBV. Në infeksionin akut, HBsAg zakonisht zhduket në 1 deri në 2 muaj pas fillimit të simptomave. Qëndrueshmëria e HBsAg për më shumë se 6 muaj në kohëzgjatje tregon zhvillimin e një sëmundje kronike ose infeksion kronik të HBV.

Çmimi