Analizat mykologjike

Izolimi i majave (kërpudhave) dhe mykëve nga mostra të ndryshme (shtupa të lëkurës dhe mukozës, traktit gjenital, stool, pështymë, urinë) kryhet në mënyrë rutinore, paralelisht me ekzaminimin bakteriologjik.

Nëse pacienti dëshiron, identifikimi në nivelet e specieve dhe testimi i ndjeshmërisë së majave ndaj antifungaleve (5 ose 8) me anë të testit komercial mund të bëhet.

Izolimi i kërpudhave – maja

Kërpudhat e gjinisë Candida normalisht mund të gjenden në lëkurë dhe mukozën e njerëzve të shëndetshëm. Gjithashtu, këto kërpudha, më së shpeshti Candida albicans, mund të shkaktojnë infeksione të lëkurës, mukozës dhe organeve të tjera të trupit të njeriut.

Candidiasis – rritje e Candidas

Candida është një kërpudhat që normalisht gjendet në numër të vogël në zorrë dhe në lëkurën e njeriut. Deri në infeksion, d.m.th. Rritja e rritur e Candida ndodh kur, për disa arsye, ekuilibri imunitar është i shqetësuar.

Gjithashtu, kandidiaza mund të ndodhë për shkak të ndikimeve të jashtme (përdorimi i tepërt i antibiotikëve, kortikosteroideve, imunosupresantëve, pilula kontraceptive, higjena e tepërt e organeve gjenitale me sapunë alkalinë që shkatërrojnë florën normale të mukozës, shtatzëninë, menstruacionet, lavanderitë joadekuate, rezistencën e papërshtatshme, etj. organizëm joadekuat higjienik ndaj infeksioneve).

Kërpudhat Candida mund të jenë të pranishme në zgavrën e gojës, faring, gjuhë, hundë, bronke, mushkëri, traktin tretës,veshë, në vaginë, në lëkurë, në thonj, në gjak (kandidia sistemike).

Substancat e dëmshme të prodhuara nga Candida mund të prishin funksionimin e pothuajse të gjitha organeve, kjo është arsyeja pse kandidiaza manifestohet në një sërë simptomash.

Candida lëshon mbi 70 produkte të ndryshëm në qarkullimin e gjakut, përfshirë neurotoksinat që shkaktojnë dhimbje koke, deficitin e vëmendjes dhe çrregullimet e përqendrimit.

Dëmtimi i mukozës së zorrëve e shkaktuar nga Candida mund të rezultojë në probleme të ndryshme të tretjes.

Faktorët predispozues për këto infeksione janë, mbi të gjitha:
Përdorimi i zgjatur i antibiotikëve me spektër të gjerë që shkatërrojnë florën normale mbrojtëse bakteriale të zorrëve dhe kështu lehtësojnë zhvillimin e kandidës,

Shtatzënia, diabeti, si dhe përdorimi i tepërt i barnave profilaktike kundër kërpudhave, kur shfaqet pandjeshmëria e kërpudhave ndaj këtyre ilaçeve.

Kimioterapia, transplantimi, malignancies dhe të gjitha kushtet që çojnë në imunosupresion, dmth. Uljen e mbrojtjeve natyrore të trupit, Qëndrimi i zgjatur në spital, Hernia gjenitale.

Kandidiaza gjenitale tek gratë shoqërohet me ndjesi shpimi gjilpërash, kruajtjeje dhe rritje të sekretit, e cila zakonisht është e bardhë dhe pas marrëdhënies seksuale, mund të shfaqen edhe dhimbje.

Në përgjithësi burrat nuk kanë simptoma. Ndonjëherë, depozitat e bardha mund të shfaqen si dhe sekrecione nga uretra.

Diagnoza e kërpudhave

Kërpudhat e gjinisë Candida mund të identifikohen në laboratorin tonë me ndihmën e analizave mykologjike deri në nivelin e specieve, gjë që është shumë e rëndësishme gjatë trajtimit të infeksioneve të zorrëve me probiotikë që përmbajnë Saccharomyces boulardii, një maja jo patogjene që nuk është morfologjikisht e ndryshme nga kërpudhat e gjinisë Candida, e cila është arsyeja pse Saccharomyces boulardii mund të deklarojë Candida.

Identifikimi në nivelin e specieve përfshin ekzaminimin e ndjeshmërisë së candida ndaj ilaçeve të caktuara antifungale, d.m.th. ilaçet që veprojnë në të, gjë që rrit probabilitetin që terapia të jetë efektive.

Izolimi dhe identifikimi i kërpudhave dermatofite që shkaktojnë sëmundje të lëkurës, thonjve dhe flokëve kërkojnë një periudhë inkubacioni prej 14 ditësh.

Analizat e mëposhtme janë në dispozicion në departamentin mikrobiologjik të laboratorit AvicenaKS:

  • izolimi i kandidës nga mostra të ndryshme (shtupa të lëkurës dhe mukozës, jashtëqitje, pështymë, urinë)
  • nëse pacienti dëshiron, mund të bëhet identifikimi i llojit të Candida, si dhe testimi i ndjeshmërisë ndaj antifungaleve (pesë ose tetë ilaçe) • Analiza serologjike: Antitrupat Ig G dhe Ig M ndaj Candida albicans

Laboratori AvicenaKS

Profesionalizimi dhe përkushtimi i mjekëve në Laboratorin AvicenaKS mundëson për të gjithë pacientët shërbim mjekësor të specializuar në standartet më të larta që ofron mjekësia sot. Zemra e laboratorit tonë janë pacientët dhe nevojat e tyre.