Biomarkerat tē zemrës

Biomarkët kardiak janë substanca që lëshohen në gjak kur zemra është e dëmtuar ose e stresuar. Matjet e këtyre biomarkerëve përdoren për të ndihmuar në diagnostikimin e sindromës akute koronare (ACS) dhe ishemisë kardiake, kushte të shoqëruara me rrjedhje të pamjaftueshme të gjakut në zemër. Testet për biomarkuesit kardiak mund të përdoren gjithashtu për të ndihmuar në përcaktimin e rrezikut të një personi për të pasur këto kushte ose për të ndihmuar monitorimin dhe menaxhimin e dikujt me ACS të dyshuar dhe ishemisë kardiake.

Shkaqet kryesore të ACS dhe ishemisë kardiake janë zakonisht ndërtimi i pllakës në muret e arterieve dhe ngurtësimi i arterieve (ateroskleroza). Kjo mund të rezultojë në ngushtim të rëndë të arterieve që çojnë në zemër ose bllokim të papritur të rrjedhës së gjakut nëpër këto arterie koronare.

Ishemi kardiake shkaktohet kur furnizimi me gjak që arrin indet e zemrës nuk është i mjaftueshëm për të përmbushur nevojat e zemrës. Kur nuk merr mjaftueshëm gjak në zemër, mund të shkaktojë dhimbje në gjoks (anginë), gulçim, djersitje dhe simptoma të tjera. Angin pectoris tipike ndodh kur arteriet koronare janë ngushtuar gradualisht me kalimin e kohës. Dhimbja fillon kur një person është aktiv, duke e bërë zemrën të funksionojë më shumë, dhe lehtësohet shpejt nga pushimi ose nga ilaçet që rrisin rrjedhjen e gjakut në zemër, siç është nitroglicerina.

ACS është shkaktuar nga këputja e një pllake që vjen nga ateroskleroza. Thyerja e pllakës shkakton formimin e mpiksjes së gjakut (trombit) në arteriet koronare, gjë që rezulton në një rënie të papritur të sasisë së gjakut dhe oksigjenit që arrin në zemër. Një rënie e papritur e furnizimit me gjak të zemrës mund të shkaktojë dhimbje të zgjatur në gjoks të quajtur angina jostabile, që shpesh ndodh në pushim ose nuk lehtësohet nga pushimi ose nitroglicerina.

Kur fluksi i gjakut në zemër bllokohet ose zvogëlohet ndjeshëm për një periudhë më të gjatë kohore (zakonisht për më shumë se 30-60 minuta), mund të shkaktojë që qelizat e zemrës të vdesin dhe quhet një infarkt akut i miokardit (AMI ose sulm në zemër). Kjo çon në vdekjen e pjesës së prekur të muskujve të zemrës me dëmtim të përhershëm dhe dhëmbje të zemrës dhe ndonjëherë mund të shkaktojë vdekje të papritur duke shkaktuar kontraktime të parregullta të zemrës (aritmi). Angina e paqëndrueshme dhe AMI quhen së bashku sindromë akute koronare pasi që të dyja janë për shkak të një rënie shumë të mprehtë të rrjedhës së gjakut në zemër.

Është e rëndësishme të dalloni sulmet në zemër nga angina, dështimi i zemrës ose kushte të tjera që mund të kenë shenja dhe simptoma të ngjashme sepse trajtimet dhe kërkesat e monitorimit janë të ndryshme. Testet e biomarkerit kardiak janë urdhëruar të ndihmojnë në zbulimin e pranisë së ACS dhe ishemisë kardiake dhe të vlerësojnë ashpërsinë e tyre. Rritjet në një ose më shumë tregues biokardi kardiak në gjak mund të identifikojnë personat me ACS ose ishemi kardiake, duke lejuar diagnozë të shpejtë dhe të saktë dhe trajtim të duhur të gjendjes së tyre.

Për ACS, ndërhyrja e shpejtë mjekësore është thelbësore për të parandaluar vdekjen dhe për të minimizuar dëmtimin e zemrës dhe komplikimet në të ardhmen. akonisht, teste të shumta biomarker kardiak bëhen gjatë disa orëve për të siguruar që një rritje e nivelit të gjakut të mos humbasë dhe të vlerësojë ashpërsinë e një sulmi në zemër.

Ne ofrojmë:

  • Troponin-I kuant
  • hsCRP kuant
  • CK-MB kuant.