Çrregullim i sistemit për koagulim tek pacientë me COVID-19

Çrregullim i sistemit për koagulim tek pacientë me COVID-19

Sistemi juaj i qarkullimit të gjakut është i përbërë nga enë të quajtura vena dhe arterie, të cilat transportojnë gjak në të gjithë trupin tuaj. Mpiksjet e gjakut mund të formohen në vena ose arterie.

Kur një mpiksje gjaku ndodh në një arterie, quhet mpiksje arteriale. Ky lloj mpiksje shkakton simptoma menjëherë dhe kërkon trajtim urgjent. Simptomat e një mpiksje arteriale përfshijnë dhimbje të forta, paralizë të pjesëve të trupit, ose të dyja. Mund të çojë në një sulm në zemër ose goditje në tru.

Një mpiksje gjaku që ndodh në venë quhet mpiksje venoze. Këto lloj mpiksjesh mund të ndërtohen më ngadalë me kalimin e kohës, por ato përsëri mund të jenë të rrezikshme për jetën. Lloji më serioz i mpiksjes venoze quhet trombozë e venave të thella.

Impakti i D-Dimerit në pandeminë Covid-19.

Covid-19 është sëmundja e shkaktuar nga virusi SARS-CoV-2. Sëmundja varion nga infeksioni asimptomatik ose i lehtë deri te infeksionet e rënda të traktit respirator tek njerëzit siç janë ato që shihen në sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes (SARS) dhe sindromën respiratore të Lindjes së Mesme (MERS). Prezantimet përfshijnë ethe, kollitje, dispne, diarre me ujë, mialgji, limfopeni të rëndë, profile të zgjatur të koagulimit, sëmundje kardiake dhe vdekje të papritur. Aktivizimi i kaskadës së koagulimit është një tipar i zakonshëm i koagulimit intravaskular të shpërndarë dhe rezultateve anësore klinike në pacientët me COVID-19. Përqendrimet e D-dimerit ishin dukshëm më të larta tek pacientët me COVID-19 më të rëndë (SMD: 0.91 mg / L; 95% CI, 0.75 deri 1.07 mg / L, p <0.0001).
Një parametër me shumë rëndësi është dhe D-Dimeri. Sepse është vërtetuar që dimeri lidhet me gjendjen e lartë të prekoagulushme në Covid-19. Njëkohësisht nivelet dhe prirjet
Post- antikoagulante janë biomarkerë të rinjë prognostik në menaxhimin e pacientëve Covid-19. Poashtu bëhet përcjellja e niveleve të D-dimerit tek pacientët me Covid për diagnostikimin e embolisë pulmonare. Një test D-dimer është një test gjaku që mund të përdoret për të ndihmuar në përjashtimin e pranisë së një mpiksje serioze të gjakut.

Konsultohuni gjithmonë me mjekun tuaj në lidhje me gjendjen tuaj shëndetësore.