Paneli i Alergjisë

Përmbledhje
Gjatë testeve të lëkurës ndaj alergjisë, lëkura juaj është e ekspozuar ndaj substancave të dyshuara shkaktuese të alergjisë (alergeneve) dhe më pas vëzhgohet për shenja të një reaksioni alergjik.

Së bashku me historinë tuaj mjekësore, testet e alergjisë mund të jenë në gjendje të konfirmojnë nëse një substancë e veçantë që prekni, merrni frymë ose hani po shkakton simptoma.

Pse është i nevojshëm testimi?

Informacioni nga testet e alergjisë mund të ndihmojë mjekun tuaj të hartojë një plan të trajtimit të alergjisë që përfshin shmangien e alergjenit, medikamente ose të shtëna alergjie (imunoterapi).

Testet e lëkurës alergjike përdoren gjerësisht për të ndihmuar në diagnostikimin e kushteve alergjike, duke përfshirë:

 • Rinit alergjik
 • Astma alergjike
 • Dermatiti (ekzema)
 • Alergjitë ushqimore
 • Alergji ndaj penicilinës
 • Alergji nga helmet e bletëve

Testet e lëkurës janë përgjithësisht të sigurta për të rriturit dhe fëmijët e të gjitha moshave, përfshirë edhe foshnjat. Në rrethana të caktuara, megjithatë, testet e lëkurës nuk rekomandohen. Mjeku juaj mund të këshillojë kundër testimit të lëkurës nëse:

Keni pasur ndonjëherë një reagim të rëndë alergjik. Ju mund të jeni aq të ndjeshëm ndaj substancave të caktuara sa që edhe sasitë e vogla të përdorura në testet e lëkurës mund të shkaktojnë një reagim kërcënues për jetën (anafilaksinë).

Merrni ilaçe që mund të ndërhyjnë në rezultatet e testit. Këto përfshijnë antihistaminë, shumë antidepresivë dhe disa ilaçe për djegien e zemrës. Mjeku juaj mund të përcaktojë që është më mirë për ju që të vazhdoni të merrni këto ilaçe sesa t’i ndërpresni përkohësisht ato në përgatitje për një test të lëkurës.

Keni kushte të caktuara të lëkurës. Nëse ekzema ose psoriaza e rëndë prek zona të mëdha të lëkurës në krahët dhe shpinë – vendet e zakonshme të testimit – mund të mos ketë mjaftueshëm lëkurë të qartë, të pandërtuar për të bërë një provë efektive. Kushtet e tjera të lëkurës, siç është dermatografia, mund të shkaktojnë rezultate jo të besueshme të testit.

Testet e gjakut (testet e antitrupave në imunoglobulinën E ) mund të jenë të dobishme për ata që nuk duhet ose nuk mund t’i nënshtrohen testeve të lëkurës. Testet e gjakut nuk përdoren për alergji ndaj penicilinës.

Në përgjithësi, testet e lëkurës së alergjisë janë të besueshme për diagnostikimin e alergjive ndaj substancave ajrore, siç janë poleni, zhytjet e kafshëve shtëpiake dhe marimangat e pluhurit. Testimi i lëkurës mund të ndihmojë në diagnostikimin e alergjive ushqimore. Por për shkak se alergjitë ushqimore mund të jenë komplekse, mund t’ju duhet teste ose procedura shtesë.

Medikamentet të cilat mund të ndërhyjnë në rezultate

Para se të caktoni një test të lëkurës, sillni mjekut tuaj një listë të të gjitha recetave tuaja dhe ilaçeve pa recetë. Disa ilaçe mund të shtypin reaksionet alergjike, duke parandaluar që testimi i lëkurës të japë rezultate të sakta. Ilaçet e tjera mund të rrisin rrezikun tuaj për të zhvilluar një reaksion të rëndë alergjik gjatë një testi.

Për shkak se ilaçet pastrohen nga sistemi juaj me ritme të ndryshme, mjeku juaj mund të kërkojë që të ndaloni marrjen e ilaçeve të caktuara deri në 10 ditë. Ilaçet që mund të ndërhyjnë në testet e lëkurës përfshijnë:

 • Antihistamines me recetë, siç është hidroksizina (Vistaril).
 • Antihistaminet pa recetë, të tilla si loratadina (Claritin, Alavert), difenhidramina (Benadryl), klorfeniramina, cetirizina (Alergjia Zyrtec) dhe fexofenadine (Allegra).
 • Antidepresantët triciklik, si nortriptyline (Pamelor) dhe desipramine (Norpramin).
 • Disa medikamente për urth, siç janë cimetidina (Tagamet) dhe ranitidina.
 • Medikamenti i astmës omalizumab (Xolair). Ky ilaç mund të dëmtoj rezultatet e testit për gjashtë muaj ose më gjatë edhe pasi të keni lënë përdorimin e tij. Për krahasim, shumica e ilaçeve ndikojnë në rezultate për ditë në javë.