• info@avicena-ks.org
 • E hënë - Premte: 07:30 - 20:00
 • E shtunë : 7:30 - 14:00

Paneli i Elektrolitëve në gjakë

Elektrolitet janë minerale të ngarkuara elektrike që ndihmojnë në kontrollin e sasisë së lëngjeve dhe ekuilibrin e acideve dhe bazave në trupin tuaj. Ato gjithashtu ndihmojnë në kontrollin e aktivitetit të muskujve dhe nervave, ritmit të zemrës dhe funksioneve të tjera të rëndësishme

Një panel elektrolitik , i njohur gjithashtu si një test elektroliti , është një test gjaku që mat nivelet e elektroliteve kryesore të trupit:

 • Natriumi, i cili ndihmon në kontrollin e sasisë së lëngjeve në trup. Ndihmon në punën e  nervave dhe muskujve  tuaj .
 • Klorur, i cili gjithashtu ndihmon në kontrollin e sasisë së lëngjeve në trup. Përveç kësaj, ajo ndihmon në ruajtjen e vëllimit  të gjakut dhe presionit të gjakut.
 • Kaliumi, i cili ndihmon zemrën dhe muskujt tuaj të punojnë siç duhet.
 • Bikarbonati , i cili ndihmon në ruajtjen e acidit të trupit dhe ekuilibrin bazë. Ai gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në lëvizjen e dioksidit të karbonit përmes rrjedhës së gjakut.
 • Nivelet anormale të ndonjë prej këtyre elektroliteve mund të jenë shenjë e një problemi serioz shëndetësor, duke përfshirë sëmundjen e veshkave, presionin e lartë të gjakut dhe një parregullsi të rrezikshme për jetën në ritmin e zemrës.

Për çfarë përdoret?

Një panel elektrolit është shpesh pjesë e një kontrolli  rutinë të gjakut ose të një paneli gjithëpërfshirës metabolik.

Elektrolitet zakonisht maten së bashku. Por ndonjëherë ato testohen individualisht. Testimi i veçantë mund të bëhet nëse një ofrues dyshon për një problem me një elektrolit specifik.

Elektrolitet janë minerale të ngarkuara elektrike që ndihmojnë në kontrollin e sasisë së lëngjeve dhe ekuilibrin e acideve dhe bazave në trupin tuaj. Ato gjithashtu ndihmojnë në kontrollin e aktivitetit të muskujve dhe nervave, ritmit të zemrës dhe funksioneve të tjera të rëndësishme. Një panel elektrolit, i njohur gjithashtu si një test elektroliti serumi, është një test gjaku që mat nivelet e elektroliteve kryesore të trupit:

Natriumi, i cili ndihmon në kontrollin e sasisë së lëngjeve në trup. Ndihmon gjithashtu nervat dhe muskujt tuaj të punojnë siç duhet.
Klorur, i cili gjithashtu ndihmon në kontrollin e sasisë së lëngjeve në trup. Përveç kësaj, ajo ndihmon në ruajtjen e vëllimit të shëndetshëm të gjakut dhe presionit të gjakut.
Kaliumi, i cili ndihmon zemrën dhe muskujt tuaj të punojnë siç duhet.
Bikarbonat, i cili ndihmon në ruajtjen e acidit të trupit dhe ekuilibrin bazë. Ai gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në lëvizjen e dioksidit të karbonit përmes rrjedhës së gjakut.
Nivelet anormale të ndonjë prej këtyre elektroliteve mund të jenë shenjë e një problemi serioz shëndetësor, duke përfshirë sëmundjen e veshkave, presionin e lartë të gjakut dhe një parregullsi të rrezikshme për jetën në ritmin e zemrës.

Elektrolitet janë minerale të ngarkuara elektrike që ndihmojnë në kontrollin e sasisë së lëngjeve dhe ekuilibrin e acideve dhe bazave në trupin tuaj. Ato gjithashtu ndihmojnë në kontrollin e aktivitetit të muskujve dhe nervave, ritmit të zemrës dhe funksioneve të tjera të rëndësishme. Një panel elektrolit, i njohur gjithashtu si një test elektroliti serumi, është një test gjaku që mat nivelet e elektroliteve kryesore të trupit.

Çfarë ndodh gjatë një paneli elektrolit?

Një profesionist i kujdesit shëndetësor do të marrë një mostër gjaku nga një venë në krah, duke përdorur një gjilpërë të vogël. Pasi të futet gjilpëra, një sasi e vogël gjaku do të mblidhet në një tub provë ose shishkë. Kjo zakonisht zgjat më pak se pesë minuta.

A do të më duhet të bëj  ndonjë përgatitje për provën?

Jo, nuk duhet ndonjë përgatitje të veçantë për një panel elektrolit.

A ka ndonjë rrezik për provën?

Ekziston shumë pak rrezik për të bërë një test gjaku. Ju mund të keni dhimbje të lehta ose fryrje në vendin ku u fut gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

Po rezultati ?

Rezultatet tuaja do të përfshijnë matje për secilën elektrolit. Nivelet anormale të elektrolitit mund të shkaktohen nga disa kushte të ndryshme, duke përfshirë:

 • Dehidratim
 • Sëmundja e veshkave
 • Sëmundja e zemrës
 • Diabet
 • Acidoza, gjendje në të cilën keni shumë acide në gjakun tuaj. Mund të shkaktojë nauze, të vjella dhe lodhje.
 • Alkaloza, gjendje në të cilën keni shumë bazë në gjakun tuaj. Mund të shkaktojë nervozizëm, kërcitje të muskujve etj.

Rezultatet tuaja specifike do të varen nga cili elektrolit është prekur dhe nëse nivelet janë shumë të ulta ose shumë të larta.

Nëse nivelet e elektrolitit tuaj nuk do të ishin  në vlera normal, nuk do të thotë se keni një problem shëndetësor  që ju nevojitet trajtim. Shumë faktorë mund të ndikojnë në nivelin e elektrolitit. Këto përfshijnë marrjen e shumë lëngjeve ose humbjen e lëngjeve për shkak të të vjellave ose diarresë. Gjithashtu, ilaçe të caktuara si antacidet dhe ilaçet për tensioni e gjakut  mund të shkaktojnë rezultate anormale.

Çmimi