Paneli i Mëlqisë

Pse të Testoheni?

Të kontrolloni, zbuloni, vlerësoni dhe monitoroni inflamacionin akut dhe kronik të mëlçisë (hepatiti), infeksionin e mëlçisë, sëmundjen e mëlçisë dhe / ose dëmtimin; për të monitoruar efektet anësore të ilaçeve të caktuara.

Kur të testoheni?
Periodikisht për të vlerësuar funksionin e mëlçisë; sa herë që jeni në rrezik për dëmtim të mëlçisë; kur jeni duke marrë ilaçe që mund të ndikojnë në mëlçinë tuaj; kur keni një sëmundje të mëlçisë; kur keni simptoma të shoqëruara me dëmtim të mëlçisë, të tilla si verdhëza.

Kërkohet kampioni?
Një mostër gjaku e tërhequr nga një venë në krah;

Keni nevojë për përgatitjen e provës?

Ju mund të udhëzoheni të agjëroni gjatë natës vetëm ujë mundë të konsumoni. Ndiqni udhëzimet që ju janë dhënë. Informoni mjekun e kujdesit shëndetësor për të gjitha recetat dhe ilaçet pa recetë, ilaçet bimore, vitaminat dhe shtesat që merrni pasi disa ilaçe / shtesa ndikojnë në rezultatet e testit.

Një panel i mëlçisë është një grup i testeve që kryhen së bashku për të zbuluar, vlerësuar dhe monitoruar sëmundjen ose dëmtimin e mëlçisë. Mëlçia është një organ jetësor i vendosur në pjesën e sipërme të djathtë të barkut dhe pas brinjëve të poshtme. Ai zë pjesën më të madhe të hapësirës nën brinjë dhe një hapësirë ​​edhe në pjesën e sipërme të sipërme të barkut.

Mëlçia është përgjegjëse për disa funksione thelbësore të trupit, siç janë:

 • Filtrimi dhe largimin e substancave të dëmshme nga gjaku që do të largohen nga trupi në urinë dhe jashtëqitje
 • Marrja biliare që ndihmon në tretjen e ushqimit, veçanërisht yndyrës
 • Ruajtja e glikogjenit, e cila përdoret për energji.
 • Shndërrimi i lëndëve ushqyese nga ushqimi që hamë në përbërës thelbësorë të gjakut.
 • Rregullimi i koagulimit të gjakut
 • Ruajtja e ekuilibrave të hormoneve
 • Ruajtja e disa vitaminave
 • Marrja e faktorëve që ndihmojnë sistemin imunitar të luftojë infeksionin

Përveç kësaj, qelizat e mëlçisë shndërrojnë amoniakun (produkti përfundimtar i aminoacideve) në një substancë më pak të dëmshme të quajtur ure, të cilën trupi mund ta largoj përmes urinës.

Një shumëllojshmëri sëmundjesh dhe infeksionesh mund të shkaktojnë dëme akute ose kronike në mëlçi, duke shkaktuar inflamacion (hepatit), (cirrozë), pengesa të kanalit biliare, tumore të mëlçisë dhe mosfunksionim të mëlçisë. Alkooli, ilaçet, disa shtesa bimore dhe toksinat gjithashtu mund të kurojnë mëlçinë. Një sasi e konsiderueshme e dëmtimit të mëlçisë mund të ndodhë para se të shfaqen simptoma të tilla si verdhëza, urina e errët, jashtëqitjet me ngjyra të lehta, kruajtja (pruriti), vjellja, lodhja, diarreja dhe humbja e pashpjegueshme e peshës. Zbulimi i hershëm i dëmtimit të mëlçisë është thelbësor në mënyrë që të minimizohet dëmtimi dhe të ruhet funksioni i mëlçisë.

Paneli i mëlçisë zakonisht përbëhet nga disa teste që matin në vijim:

 • Alanine aminotransferaza (ALT) – një enzimë që gjendet kryesisht në mëlçi; testi më i mirë për zbulimin e hepatitit.
 • Fosfataza alkaline (ALP) – një enzimë që lidhet me kanalet biliare, por që prodhohet edhe nga kockat, zorrët dhe gjatë shtatëzanisë nga placenta (pas lindjes); shpesh rriten kur kanalet biliare bllokohen ose dëmtohen.
 • Aminotransferaza aspirate (AST) – një enzimë që gjendet në mëlçi dhe disa organe të tjera, veçanërisht në zemër dhe muskuj të tjerë në trup.

Proteinat:

Albumin – proteina kryesore e bërë nga mëlçia; niveli mund të ndikohet nga funksioni i mëlçisë dhe veshkave dhe nga ulja e prodhimit ose humbja e shtuar.

Proteina totale (TP) – mat albuminin dhe të gjitha proteinat e tjera në gjak, përfshirë antitrupat e bërë për të ndihmuar në luftimin e infeksioneve

Bilirubin – dy teste të ndryshme të bilirubinës që shpesh përdoren së bashku (veçanërisht nëse një person ka verdhëz): bilirubina totale mat të gjithë bilirubinën në gjak; bilirubina e drejtpërdrejtë mat një formë që është e konjuguar (e kombinuar me një përbërje tjetër) në mëlçi.

Në varësi të siguruesit tuaj të kujdesit shëndetësor dhe laboratorit që kryen testimin, testet shtesë mund të përfshihen në një panel mëlçi. Shembuj përfshijnë:

Gamma-glutamyl transferaza (GGT) – një enzimë tjetër që gjendet kryesisht në qelizat e mëlçisë; është një shënues shumë i ndjeshëm për sëmundjet e mëlçisë, por nuk është specifik pasi nuk mund të bëjë dallimin midis shkaqeve të ndryshme të sëmundjeve të mëlçisë. GGT nuk rekomandohet për përdorim rutinë. Përdoret në lidhje me ALP për të përcaktuar burimin e rritjes së ALP, qoftë nga kocka apo mëlçia. Niveli i lartë i GGT mund të gjendet me konsumimin e alkoolit.

Laktat dehidrogjenaza (LD) – një enzimë e lëshuar me dëmtim të qelizave; që gjendet në qelizat në të gjithë trupin

Koha e protrombinës (PT) – mëlçia prodhon proteina të përfshira në koagulimin (koagulimin) e gjakut; PT mat funksionin e koagulimit dhe, nëse është jonormale, mund të tregojë dëmtim të mëlçisë.

Alpha-fetoproteina (AFP) – e lidhur me rigjenerimin ose përhapjen e qelizave të mëlçisë dhe mund të prodhohet nga disa lloje të tumoreve.

Antitrupa autoimune (p.sh., ANA, SMA, anti-LKM-1) – të shoqëruara me sëmundje autoimune të mëlçisë (hepatiti autoimun (AIH) dhe cirroza biliare primare (PBC)).

Paneli i Mëlqisë (Statusi Imunologjik&Hemostaza & Statusi Enzimatik)