Paneli i Veshkav

Paneli i veshkav (Statusi Elektrolit& Statusi Enzimatik & Glucid & Prodhime Degradimi)

Pse të Testoheni?

Për të ndihmuar në diagnostikimin dhe menaxhimin e kushteve që ndikojnë në funksionimin e veshkave; mund të përdoret si pjesë e kontrollit të përgjithshëm të shëndetit ose për të kontrolluar dikë që është në rrezik të zhvillimit të sëmundjes së veshkave, ose të ndjekë dikë me sëmundje të njohur të veshkave.

Kur të testoheni?

Kur keni shenja dhe simptoma që sugjerojnë se mund të keni një gjendje që ndikon në funksionimin e veshkave; kur jeni duke u trajtuar për sëmundje të veshkave; kur keni disa faktorë rreziku për sëmundje të veshkave, të tilla si presioni i lartë i gjakut ose diabeti.

Kërkohet kampioni?
Një mostër gjaku e tërhequr nga një venë në krah.

Keni nevojë për përgatitjen e provës?

Ju mund të udhëzoheni të agjëroni për 8-12 orë (pa ushqim, vetëm ujë) përpara provës.

Një panel renal është një grup i testeve që mund të kryhen së bashku për të vlerësuar funksionin e veshkave (veshkave). Testet matin nivelet e substancave të ndryshme, përfshirë disa minerale, elektrolite, proteina dhe glukozë (sheqer), në gjak për të përcaktuar shëndetin aktual të veshkave tuaja.

Veshkat janë të vendosura në fund të brinjëve në të djathtë dhe të majtë të shtyllës kurrizore. Ata janë pjesë e traktit urinar dhe kryejnë disa role dhe funksione thelbësore brenda trupit.

Brenda veshkave janë rreth një milion njësi të vogla të filtrimit të gjakut të quajtura nefron. Në secilin nefron, gjaku filtrohet vazhdimisht përmes një grupi enësh gjaku , të quajtur glomerulus, i cili lejon kalimin e ujit dhe molekulave të vogla, por ruan qelizat e gjakut, proteina të tilla si albumin, dhe molekula më të mëdha.

Bashkangjitur secilit glomerulus janë tubat (tubulat) që kanë një numër seksionesh që mbledhin lëngun dhe molekulat që kalojnë nëpër glomerulus, reabsorbojnë atë që mund të përdoret përsëri nga trupi, shtoni molekula të tjera përmes një procesi të quajtur sekretim dhe, më në fund, rregulloni sasinë e ujit që përfundimisht eliminohet së bashku me mbeturinat si urinë.

Përveç që eleminojnë mbeturinat dhe ndihmojnë në rregullimin e sasisë së ujit në trup, këto aktivitete lejojnë që veshkat të ruajnë ekuilibrin kimik normal në trup. Ndër substancat e rëndësishme që veshkat ndihmojnë në rregullimin janë natriumi, kaliumi, kloruri, bikarbonati, kalciumi, fosfori dhe magnezi. Balanca e duhur e këtyre substancave është kritike. Kur veshkat nuk po punojnë siç duhet, përqendrimi i këtyre substancave në gjak mund të jetë jonormal dhe produktet e mbeturinave dhe lëngu mund të ndërtohen deri në nivele të rrezikshme në gjak, duke krijuar një situatë kërcënuese për jetën.

Përfshihen:

  • Mineralet
  • Fosfori – një mineral që është jetik për prodhimin e energjisë, funksionimin e muskujve dhe nervave dhe rritjen e kockave; ajo gjithashtu luan një rol të rëndësishëm si një tampon, duke ndihmuar në ruajtjen e ekuilibrit acid-bazë të trupit.
  • Kalciumi – një nga mineralet më të rëndësishme në trup; është thelbësore për funksionimin e duhur të muskujve, nervave dhe zemrës dhe kërkohet në koagulimin e gjakut dhe në formimin e eshtrave.
  • Proteinë
  • Albumin – proteina që përbën rreth 60% të proteinave në gjak dhe ka shumë role si mbajtja e lëngjeve nga rrjedhja e enëve të gjakut dhe transportimi i hormoneve, vitaminave, ilaçeve dhe joneve si kalciumi në të gjithë trupin.

Produktet e mbeturinave

(BUN) – ure është një produkt i mbeturinave që përmbajnë azot që formon nga metabolizmi i proteinave; lëshohet nga mëlçia në gjak dhe bartet në veshkat, ku filtrohet nga gjaku dhe eleminohet në urinë.

Kreatinina – një produkt tjetër i mbeturinave që prodhohet nga muskujt e trupit; pothuajse e gjithë kreatinina eliminohet nga veshkat.

Burim energjie

Glukoza – furnizon energji për trupin; një sasi e qëndrueshme duhet të jetë e disponueshme për përdorim, dhe një nivel relativisht i vazhdueshëm i glukozës duhet të ruhet në gjak.

Tre vlera të llogaritura gjithashtu mund të raportohen me një panel renal:

  • Raporti i ureve (BUN) / Kreatininës – një krahasim i ure (azot) me përmbajtjen e kreatininës në gjak.
  • Shkalla e filtrimit glomerular të vlerësuar (eGFR) – një vlerësim i llogaritur i shkallës aktuale të filtrimit glomerular (GFR, sasia e gjakut të filtruar nga glomeruli në veshkat në minutë) që rrjedh nga niveli i kreatininës në gjak; formula merr parasysh moshën, gjininë, racën dhe nganjëherë lartësinë dhe peshën e personit.