• info@avicena-ks.org
  • E hënë - Premte: 07:30 - 20:00
  • E shtunë : 7:30 - 14:00

Paneli tiroid

Gjëndra tiroide është një gjëndër endokrine në formë fluture që normalisht është e vendosur në pjesën e përparme të poshtme të qafës. Detyra e tiroides është të sekretojë hormonet , të cilat sekretohen në gjak dhe më pas të barten në çdo ind të trupit. Hormonet e tiroides ndihmojnë trupin të përdor energji, të qëndrojë i ngrohtë dhe të mbajë trurin, zemrën, muskujt dhe organet e tjera që punojnë ashtu siç duhen.

Si funksionon gjëndrra Tiroide?

Hormoni kryesor i tiroides i sekretuar nga gjëndra tiroide është tiroksina, e quajtur edhe T4 sepse përmban katër atome jodi. Për të ushtruar efektet e saj, T4 shndërrohet në triiodothyronine (T3) me heqjen e një atomi të jodit. Kjo ndodh kryesisht në mëlçi dhe në inde të caktuara ku vepron T3, siç është në tru. Sasia e T4 e prodhuar nga gjëndra tiroide kontrollohet nga një hormon tjetër, i cili bëhet në gjëndrën e hipofizës që ndodhet në bazën e trurit, i quajtur hormon stimulues i tiroides (shkurtuar TSH). Sasia e TSH që hipofiza dërgon në qarkullimin e gjakut varet nga sasia e T4 . Nëse hipofizi ndodhet  në sasi të pakta T4, atëherë prodhon më shumë TSH për t’i thënë gjëndrës tiroide të prodhojë më shumë T4. Pasi T4 në qarkullimin e gjakut shkon mbi një nivel të caktuar, prodhimi i TSH i hipofizës i TSH është i fikur. Në fakt, tiroide dhe hipofiza  veprojnë në shumë mënyra si një ngrohës dhe një termostat. Kur ngrohësi është i fikur dhe bëhet i ftohtë, termostati lexon temperaturën dhe ndizet ngrohësi. Kur nxehtësia rritet në një nivel të duhur, termostati e ndjen këtë dhe fiket ngrohësin.

Testet

Testet e gjakut për të matur këto  hormone janë të disponueshme dhe përdoren gjerësisht. Testet për të vlerësuar funksionin e tiroides përfshijnë si më poshtë:

TSH – mat hormonin stimulues të tiroides.  Matja  më e saktë e aktivitetit të tiroides.
T3 dhe T4 – matin hormone të ndryshme tiroides.
Anti TPO-Testi i antitrupave antitiroid -mat antitrupat (shënuesit në gjak).
Anti TG.

Çmimi

Duaje jetën, kujdesu për vetën.