Statusi Elektrolit/Jonik

Pse të Testoheni?

Për të zbuluar një problem me ekuilibrin e elektroliteve të trupit tuaj.

Kurtestoheni?

Si pjesë e kontrollit rutinë të shëndetit ose kur mjeku juaj i kujdesit shëndetësor dyshon se keni çekuilibër të një prej elektroliteve (zakonisht natriumi ose kaliumi) ose një çekuilibër acid-bazë

Kërkohet kampioni?
Një mostër gjaku e tërhequr nga një venë në krah

Ēshtë e nevojëshme për përgatitjen e provës?
Jo , nuk është e nevojshme .

Elektrolitet janë minerale që gjenden në indet e trupit dhe në gjak në formën e kripërave të tretur. Si grimca të ngarkuara elektrike, elektrolitet ndihmojnë lëvizjen e lëndëve ushqyese brenda dhe mbeturinave jashtë qelizave të trupit, ruajnë një ekuilibër të shëndetshëm të ujit dhe ndihmojnë në stabilizimin e nivelit të acidit / bazës (pH) të trupit.

Paneli elektrolit mat nivelin e gjakut të elektroliteve kryesore në trup:

  • Natriumi — pjesa më e madhe e natriumit të trupit gjendet në lëngun jashtë qelizave të trupit, ku ndihmon për rregullimin e sasisë së ujit në trup.
  • Kaliumi – ky elektrolit gjendet kryesisht brenda qelizave të trupit. Një sasi e vogël, por thelbësore e kaliumit gjendet në plazmën, pjesën e lëngshme të gjakut. Kaliumi luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e tkurrjes së muskujve. Monitorimi i kaliumit është i rëndësishëm pasi ndryshimet e vogla në nivelin e kaliumit mund të ndikojnë në ritmin e zemrës dhe aftësinë e kontraktimit.
  • Klorid — kjo elektrolit lëviz brenda dhe jashtë qelizave për të ndihmuar në mirëmbajtjen e neutralitetit elektrik (përqendrimet e kationeve me ngarkesë pozitive dhe anioneve të ngarkuar negativisht duhet të jenë të barabartë) dhe niveli i tij zakonisht pasqyron atë të natriumit. Për shkak të shoqërimit të ngushtë me natriumi, kloruri gjithashtu ndihmon në rregullimin e shpërndarjes së ujit në trup.
  • Bikarbonat — puna kryesore e bikarbonatit (ose CO2 totale, një vlerësim i bikarbonatit), i cili lëshohet dhe reabsorbohet nga veshkat, është të ndihmojë në ruajtjen e një niveli të qëndrueshëm të pH (ekuilibri acid-bazë) dhe, së dyti, të ndihmojë në ruajtjen e neutralitetit elektrik . Bikarbonati gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në transportin e CO2: një pjesë e madhe e CO2 e prodhuar nga indet e trupit transportohet në gjak si bikarbonat në mushkëri, ku nxirret.

Ushqimet që hani dhe lëngjet që pini sigurojnë natriumin, kaliumin dhe klorurin që ju nevojitet trupi juaj. Veshkat ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të duhura përmes reabsorbimit ose eliminimit të tyre në urinë. Mushkëritë sigurojnë oksigjen dhe rregullojnë CO2. CO2 prodhohet nga trupi dhe është në ekuilibër me bikarbonat. Bilanci i përgjithshëm i këtyre kimikateve është një tregues i mirëqenies funksionale të disa funksioneve themelore të trupit. Ato janë të rëndësishme për të ruajtur një gamë të gjerë të funksioneve të trupit, përfshirë kontraktimet e muskujve të zemrës dhe skeletit dhe sinjalizimin nervor.

PH normal duhet të ruhet brenda një interval të ngushtë prej 7.35-7.45 dhe elektrolitet duhet të jenë në ekuilibër për të siguruar funksionimin e duhur të proceseve metabolike dhe shpërndarjen e sasisë së duhur të oksigjenit në indet.