Statusi Lipidik

Pse të Testoheni?

Për të vlerësuar rrezikun tuaj të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare (CVD); për të monitoruar trajtimin e niveleve jo të shëndetshme të lipideve

Kur të testoheni?

Ekzaminimi kur nuk ekzistojnë faktorë rreziku: për të rriturit, çdo katër deri në gjashtë vjet; për fëmijë, adoleshencë dhe të rritur, një herë midis 9 dhe 11 vjeç, dhe përsëri midis moshës 17 dhe 21 vjeç

Monitorimi: në intervale të rregullta kur keni faktorë rreziku, kur rezultatet paraprake treguan nivele të larta rreziku, dhe / ose për të monitoruar efektivitetin e trajtimit

Kampioni që kërkohet?

Një mostër gjaku merret duke futur një gjilpërë në venë. Ndonjëherë një pikë gjaku mblidhet duke shpuar lëkurën në majë të gishtit. Ky kampion i gishtërinjve zakonisht përdoret kur një panel lipidesh matet në një pajisje portative të testimit, për shembull, në një panair shëndetësor.

A duhet të përgatitem para testimit?

Në mënyrë tipike, agjërimi për 9-12 orë (vetëm ujë të pijshëm) para se të tërhiqet gjaku juaj kërkohet. Në veçanti, fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit e rinj (të moshave 2 deri 24 vjeç) mund të kenë bërë testime pa agjëruar. Ndiqni udhëzimet që ju janë dhënë dhe tregoni personit që tërheq gjakun tuaj nëse keni agjëruar apo jo

Lipidet janë një grup yndyrnash dhe substancash të ngjashme me yndyrën që janë përbërës të rëndësishëm të qelizave dhe burimeve të energjisë. Një panel lipidesh mat nivelin e lipideve specifike në gjak.